Wiejski stół jako jedna z weselnych atrakcji

Od kilku lat wiejski stół gości na większości zabaw weselnych. Jego główną zaletą są smaczne, naturalne i świeże wyroby mięsne oraz mleczne. Te wiejskie produkty są doskonałą przystawką. Wiele sal weselnych oferuje gotowe stoły wiejskie. Jednak przed skorzystaniem z takiej oferty należy zastanowić się, czy stół wiejski pasuje do stylu wesela. Stół wiejski jest drewnianym stołem przykrytym białym, bawełnianym obrusem – który niekoniecznie będzie pasował do eleganckiego przyjęcia czy nowoczesnego stylu przyjęcia.  Jeśli stół wiejski dostanie trzy razy „TAK” – wystarczą dwa – od panny i pana młodego – należy wybrać odpowiednie miejsce na jego ustawienie. Jeśli ma służyć tylko jako atrakcja, nie musi być wyeksponowany ale, jeśli będzie stanowił ważną część weselnego menu, musi być w łatwo dostępnym miejscu. 

Co  powinno się znaleźć na wiejskim stole?

Potrawy znajdujące się na stole wiejskim mogą się różnić w zależności od regionu, firm, które je przygotowują. Dużą rolę odgrywa cena, im bardziej różnorodny – tym wyższa cena. 

Przykładowe i najpopularniejsze potrawy znajdujące się na wiejskim stole to:

  • chleb na zakwasie
  • smalec ze skwarkami i cebulą
  • ogórki kiszone
  • kaszanka
  • różnego rodzaju kiełbasy – biała kiełbasa, jałowcowa itp. 
  • szynki 
  • pasztety
  • salceson
  • twaróg wiejski
  • masło wiejskie
  • pieczony boczek
  • domowy chrzan

Na wiejskim stole można wyznaczyć obszar z ciepłymi posiłkami, takimi jak:

  • bigos
  • gulasz
  • żurek
  • pierogi

A także alkohole:

  • bimber
  • nalewki
  • wino
  • piwo
  • śliwowica.

Należy pamiętać o tym, by produkty były jak najwyższej jakości. Wędliny, chleb oraz nabiał muszą być bardzo świeże. Najlepiej użyć sprawdzonych produktów. Należy pamiętać o odpowiedniej ilości jedzenia na stole wiejskim. 

Można pokusić się o samodzielne przygotowanie szynek i kiełbas. Na gotu-jemy.pl znajduje się wiele przepisów, które można wykorzystać podczas samodzielnego tworzenia wiejskiego stołu. Szczerze polecam białą kiełbasę – jest pyszna. 

Koszt stołu wiejskiego

Cena stołu wiejskiego to około 1000 złotych. Niektóre lokale przeliczają koszt na osobę, a inne mają odgórną, stałą cenę. Należy pamiętać, że im bardziej urozmaicone menu stołu wiejskiego – tym wyższa jest jego cena. Koszt samodzielnie przygotowywanego stołu wiejskiego jest znacznie niższy. Aczkolwiek, nie każdy lokal pozwala na tworzenie stołu. Są sale, które pozwalają na samodzielne tworzenie stołu wiejskiego, jednak wymagają faktury za zakupiony towar, aby uchronić się przed konsekwencjami masowego zatrucia. 

Wiejski stół jedna jedną z ciekawszym i z pewnością najsmaczniejszych strakcji weselnych ostatnich lat.